Beweging

Ergonomie op de werkvloer

Wat is ergonomie?

Veel mensen hebben eigenlijk geen flauw idee wat het precies inhoudt en wat ze ermee moeten – of kunnen – doen in hun dagelijks leven. Zonde! Ergonomie heeft namelijk ontzettend veel invloed op je werkhouding en manier van werken. Het is belangrijk dat meubels en producten op kantoor het fysieke gestel van de mens ondersteunen. Daarom wijd ik deze blog aan de ergonomie op de werkvloer, met speciale aandacht voor de bureaustoel.

Ergonomische vormgeving

De bureaustoel is een van de belangrijkste ergonomische producten, die invloed heeft op het lichaam. Kantoorpersoneel zit er namelijk al gauw 8-10 uur per dag op. Een bureaustoel is op een bepaalde manier vormgegeven. Echter is dit niet altijd ergonomisch verantwoord of wordt de ergonomie onjuist toegepast. Er zijn bijvoorbeeld bureaustoelen van slechte kwaliteit of er zitten met een beetje pech zo’n negen instelknoppen aan, waardoor een medewerker al afhaakt bij het zien van al die knoppen en geen idee heeft waar deze allemaal voor dienen.

In beide gevallen kun je je werk niet altijd even goed doen: de stoel zit niet comfortabel en dit kan je van je werk afleiden. Het langdurig in eenzelfde en ongunstige houding zitten zorgt voor eenzijdige belasting in de wervelkolom en daarmee op den duur zeurende rugklachten.

Ergonomische vormgeving kun je makkelijk vergelijken met een schoen, als deze optimaal ondersteunend is kan je er goed en lang op lopen. Je prestatie zal aanzienlijk lager zijn met een vervelende of niet-ergonomische schoen, zoals slippers of pumps.

Signalen van slechte ergonomie

50% Van de Nederlandse medewerkers op kantoor en 72% van de thuiswerkers heeft de afgelopen drie jaar last gehad van pijnklachten aan de rug, nek en/of schouders die werden veroorzaakt door een niet-ergonomische werkplek. Hierbij heeft de bureaustoel met 85% de meeste invloed op een (on)gezonde werkhouding. Gek genoeg gaat hier bij veel bedrijven nog geen alarmbel rinkelen.

Pijnklachten en andere symptomen als productiviteitsverlies, verminderde energie of creativiteit zijn signalen die kunnen wijzen op niet-ergonomische werkplekken. Voor personeel is het belangrijk dat zij kunnen aangeven wat zij van hun werkplek vinden, je kan bijvoorbeeld eens per jaar een korte vragenlijst laten invullen. Dankzij de feedback van medewerkers kan er actie ondernomen worden, voor dat mensen met ernstige klachten thuis zitten. Voorkomen is beter dan genezen.

Leren ergonomisch te werken
Helaas leren we op school niet hoe we goed en gezond moeten zitten, terwijl we dit wel elke dag zouden moeten kunnen. We zitten immers zo’n negen uur gemiddeld per dag: thuis op de bank, aan de eettafel, als kind op school, als student in de collegebanken en later – als we werken – zitten we dagelijks op een bureaustoel op kantoor. En juist het leren zitten op zo’n bureaustoel is ontzettend belangrijk. Als jouw bureaustoel immers niet op jouw lichaam is ingesteld, dan kan dit resulteren in een vermindering van je productiviteit en het ontstaan of verergeren van fysieke klachten. Je gaat je lichaam en manier van werken namelijk aanpassen aan jouw werkomgeving, terwijl dit eigenlijk andersom zou moeten.

Leren over ergonomie is de basis, maak medewerkers bewust van het belang van ergonomie, ook als ze nog nergens last van hebben. Het juist instellen van een bureaustoel zou iedereen moeten kunnen. Het is zonde van de investering wanneer dure instelbare bureaustoelen een averechts effect genereren. Er zijn professionals die personeel kunnen leren hoe zij zelfstandig een bureaustoel op hun lichaam kunnen instellen. Een keer goed aanleren is een hoop onnodige klachten in de toekomst voorkomen.

Ergonomie is er elke dag

De ergonomie in onze (werk)omgeving beïnvloedt ons – onbewust – elke dag in ons doen en laten. Gek genoeg leren we hier niet van kleins af aan mee om te gaan. Laten we vanaf vandaag stil gaan staan bij hoe we eigenlijk zitten. Zitten we wel gezond? En is dit dan ook nog comfortabel? (ja, dat kan!)
Goed zitten is een belangrijke stap naar verbetering van onze gezondheid, productiviteit, creativiteit en werkvermogen. Laten we hier alleen niet te lang bij stilstaan, want voldoende bewegen is net zo belangrijk! Beweging op het werk kun je stimuleren door dynamisch werken in de organisatie te implementeren. In de blog ‘wat is dynamisch werken’ wordt dit verder uitgelegd.

 

Deel dit artikel: