Geest

Gezonde spanning op het werk

Wat is gezonde spanning?

We houden wel van een beetje spanning. Maar wat is voor jou een beetje? Stress, of spanning op het werk hebben we allemaal. Maar hoe hou jij je stress gezond? Vijf dingen die je moet weten over gezonde spanning.

1: Stress is gezond

Ja echt. Mits het tussen een bepaalde bandbreedte blijft. We hebben stress nodig om ons goed te voelen. Dat heeft te maken met onze hormonen, in dit geval cortisol en adrenaline. Bij een gezond stressniveau plukken we de gezonde vruchten. In Nederland heeft de term stress vaak een negatieve ondertoon. Vaak gebruiken wij stress als aanduiding voor wat eigenlijk ‘teveel stress’ is. De term ‘spanning’ vinden we vaak al neutraler, een beetje spanning is wel lekker.

Met gezonde spanning, bedoelen we dus gezonde stress. Besef dus dat stress hebben gezond is, je daar niet meer druk om maken scheelt al een heleboel stress.

Goleman, D. Emotionele intelligentie en het brein. ISBN 9789047005339

 

2: Te weinig stress maakt ongelukkig

Stress is gezond binnen een bepaalde bandbreedte. Deze bandbreedte heeft dus ook een ondergrens. Wist je dat er naast de welbekende burn-out ook zoiets als een bore-out bestaat? Langdurig te weinig uitdaging maakt je ziek. Het is destructief voor je zelfvertrouwen. Als je constant het gevoel hebt onder je vermogen te presteren, loop je leeg. Bijvoorbeeld hoogbegaafden hebben hier last van. Maar het kan ontstaan bij iedereen die voelt dat hij te weinig tot zijn recht komt. Daarom dat op je werk, de uitdagingen zouden moeten matchen met je competentieniveau en je capaciteiten. “Ja maar je bent nog jong.” Is een argument dat niet over inhoud gaat. Het kan zijn dat jij op je 28e een afdeling kunt leiden omdat je veel uitdaging aankunt! Voor zowel young professionals als voor leidinggevenden een aandachtspunt. Ervaring is iets anders dan leeftijd.

3: Gezonde spanning geeft energie

Als je op het stressniveau leeft en werkt dat bij jou past, krijg je daar energie van. Het is vrij simpel: Als je geen energie krijgt van wat je doet, heb je teveel stress of te weinig. Als jij dit leest en denkt: “Bij mij loopt de energie eruit”. Vraag jezelf af of dit door te hard werken komt. OF misschien komt het juist door te weinig uitdaging. Als je niet meer groeit, loop je leeg. Een term die ik echt niet meer kan horen is “comfort-zone”. Vaak betekent deze term dat mensen niet meer durven, bang zijn om fouten te maken of mentaal lui zijn geworden. Krijg je daar energie van? Precies. Werk aan de winkel. Met comfort kweek je geen karakter.

4: Elk mens heeft een ander stressoptimum

In jouw netwerk kun jij zeer waarschijnlijk twee typen mensen aanwijzen. Type 1: “Ik werk 28 uur, en ik ben superdruk! (geen kinderen, geen sport) en Type 2: “Ja, ik ben lekker bezig, soms wel lastig om m’n aandacht te verdelen” (Druk eigen bedrijf, sport 4x, gezin met kinderen, en veel dingen daarnaast). Hoe kan dit? Is type 1 een slapjanus? Is type 2 een held? Nee. Niet perse.

Elk mens heeft zijn kracht en zwakte. Type 1 dat sneller overprikkeld is, en veel rust nodig heeft, is mogelijk hoog sensitief. Dit type mens heeft baat bij rust en regelmaat, tijd voor zichzelf. Waarschijnlijk ook introvert. Voor dit type mens is het de uitdaging om te vertrouwen op eigen kracht. Je loopt niet zomaar leeg. Ontwerp een ritme van leven voor jezelf met genoeg alleen-tijd. Trek met mensen op die je stimuleren.

Type 2 houdt van uitdaging, graag op feestjes, hard werken, altijd energie. En soms vraag je je af: hoe houdt hij/zij het vol? Dit zijn mensen met een hoog spanningsoptimum. Hoe meer je doet, hoe meer energie je hebt. De uitdaging is om naast al die ontlading af en toe stil te staan. Trek met mensen op die je af en toe durven afremmen.

Het komt voor dat deze twee types elkaar vinden in een werkrelatie. “Opposites attract”. Dit kan heel goed werken, omdat je elkaar uitdaagt op iets waar je van nature niet goed in bent. Ook als dergelijke uitersten met elkaar samenwerken in één team, kan dit tot een krachtige synergie leiden. Mits iedereen elkaar de ruimte gunt en in zijn waarde laat.

5: Dit kun jij doen bij te weinig en teveel stress.

Als je teveel of te weinig stress hebt, kun je een aantal dingen doen. Stap 1 is vaststellen wat jouw symptomen zijn.Wat ga jij doen als je je verveeld? Ga je anders eten? Muziek luisteren? Of zit je de hele dag op social media? Kijk je opeens meer in de spiegel (teken van dalend zelfvertrouwen)? En als je teveel stress hebt? Word je kortaf tegen anderen, last van je rug, nek? Ga je te hard auto rijden? Ga je dingen uitstellen die echt moeten? Kom je niet meer toe aan sporten?

Bedenk voor jezelf wat de symptomen zijn. Dan weet je wat je te doen staat.

Bij te weinig spanning: een buddy zoeken en samen afspreken wat je wanneer afhebt. Werken met een hele strakke todo lijst. Met anderen afspreken om te gaan sporten. Alle zoetigheid de deur uit.

Teveel spanning? Zorg voor twee zaken. Eén: ontspanning, iets waar je hartslag van daalt. Meditatie, sauna, bioscoop, wandelen in het bos/park, kamperen (niet voor iedereen relaxed… ) en ten tweede: zorg voor ontlading, iets waar je hartslag van stijgt. Squash, crossfit, boksen, autorijden, gras maaien, klussen, houthakken. Lees in dit artikel hoe je op kantoor kan ontstressen.

Kortom: Stress is gezond, mits je er genoeg van hebt, maar niet teveel. Je lichaam vertelt jou hoe het met je spanning is, kun jij ernaar luisteren? Zorg voor genoeg uitdaging afgewisseld met rust. In een ritme dat past bij jouw spanningsoptimum. Zorg voor ontspanning en ontlading. Master je stress! Succes!

Deel dit artikel: