Omgeving

Klimaatbestendige steden met groene daken en gevels

Het klimaat verandert. Het regent vaker en buien worden heviger. Dit geeft problemen in steden doordat de bestaande bouw hier niet op is voorbereid. De Eco-stad is een project dat klimaatbestendige oplossingen biedt voor deze problemen.

De oplossingen die worden toegepast in de Eco-stad bieden veel voordelen. Zo zorgen ze voor een grotere biodiversiteit in de stad door vergroening van de leefomgeving. CO2-uitstoot wordt beperkt, zo gaan we de opwarming van de aarde tegen. Waterproblematiek wordt opgevangen door het juiste (her)gebruik en beheer van water. En alsof dit nog niet genoeg is; de leef- leer en werkomgeving voor bewoners wordt verbeterd. Klinkt goed toch? Daar wilden we meer over te weten komen.

Breed scala aan kansen

In Berkel en Rodenrijs is in 2011 al een voorloper van de Ecostad-aanpak uitgevoerd bij hoveniersbedrijf Van der Tol. Daktuinen en groene gevels speelden bij de nieuwbouw van dit pand een hoofdrol. Het hoofdpand en de loods hebben hellende vegetatiedaken. Daarnaast is de loods voorzien van zonnecellen. De buitenmuren van beide gebouwen hebben verticaal groen voor het stimuleren van de biodiversiteit. Deze beplanting biedt voedsel en bescherming aan insecten. Ook vlinders voelen zich hier thuis. Het regenwater van de parkeerplaats wordt samen met het water van het dak naar een ondergrondse tank geleid. Met dit water worden de toiletten doorgespoeld, de groene gevels gesproeid en de bedrijfsauto’s gewassen.

”Het zal je werkplek maar zijn!”

Bezoekers van deze Zuid-Hollandse werklocatie zijn vaak erg onder de indruk van de locatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een behangetje of schilderij met een natuurlandschap al een goed effect heeft op medewerkers. Het concentratievermogen, stressniveau en de productiviteit van werknemers worden positief beïnvloed. Laat staan als je er live door omgeven bent.

Moestuin op het dak

Maar met een daktuin kun je nog een stap verder. Wel eens gedacht aan ‘Dakmoestuinen’ tijdens je lunch? Het kan, en het gebeurt op de grootste dakmoestuin van Europa in Amsterdam. Dit dak van maar liefst 3.000m2 dak bevindt zich op het bedrijvencomplex Zuidpark ten noorden van de ring A-10. De oogst van het dak wordt gebruikt in het restaurant van het gebouw. Gebruikers van het pand kunnen lunchen op het dak en hun bammetjes opfleuren met de oogst van de dag. Urban farming optima forma!

Kortom

De afgelopen 25 jaar zijn er al honderdduizenden vierkante meters daktuin en groene gevel gerealiseerd. Laten we dat de komende jaren vertienvoudigen om zo een klimaatbestendige stad van onze toekomst te bouwen. Dé place to be om het beste uit ons (werk)leven te halen.

Deel dit artikel: