Beweging

Wat is dynamisch werken?

Wat is dynamisch werken precies?

Nederland is Europees kampioen langdurig zitten, tot wel 10uur gemiddeld per dag! 
Langdurig zitten heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Zo is er een verhoogd risico op de ontwikkeling van insuline resistentie (Diabetes type 2) en hart- en vaatziekten. Dynamisch werken is het afwisselend werken, wat inhoudt dat men regelmatig het zitten afwisselt met staan of bewegen. Onderzoek toont aan dat elke 20 minuten even opstaan en wandelen – naar het toilet, de printer of even een koffietje halen…- je suikergehalte in het bloed al met 30 procent doet dalen. Daardoor is het mogelijk het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te verkleinen.

Wat zijn de voordelen van dynamisch werken?

Naast de gezondheidsvoordelen die er zijn door het zitten regelmatig te onderbreken hebben je ruggenwervels hier ook baat bij. 
Een staande houding is de meest natuurlijke houding voor het lichaam. Zo ook voor het onderste deel van de werverkolom (lumbale wervels), deze keren dan terug in de natuurlijke lordose (holling in de onderrug).

Niet alleen ons lichaam lijdt onder al ons ‘gezit’. Als je zit, werken je hersenen langzamer, omdat je bloed niet goed wordt rondgepompt, terwijl hersenen net zuurstofrijk bloed nodig hebben. Regelmatig bewegen zorgt voor meer opname van zuurstof en voor een betere doorbloeding, de beenspieren zorgen voor beter transport van bloed vanuit de benen naar het bovenlichaam. Door dit verbeterde transport, worden  de hersenen beter voorzien van zuurstofrijk bloed, waardoor deze beter functioneren. Medewerkers zijn daardoor creatiever, productiever en voelen zich aan het einde van de dag fitter en vitaler.

Wat zijn randvoorwaarden die je minimaal moet hebben om dynamisch te kunnen werken?

Belangrijk bij het stimuleren van dynamisch werken is om medewerkers bewust te maken van de risico’s van het langdurig zitten en hen handvatten te geven hoe zij hiermee kunnen omgaan. Een implementatie van Dynamisch werken dat vanuit het management wordt gedragen zal eerder en beter worden opgepakt door medewerkers. Dynamisch werken is een nieuwe manier van werken, medewerkers moeten daar aan wennen. 
Een veel toegepaste manier van implementeren van zit-sta werkplekken is het faseren. De early-adaptors en werknemers met rugklachten vragen meestal al om een zit-sta werkplek, geef deze mensen dat dan ook. Zij zullen andere medewerkers enthousiasmeren om ook een zit-sta werkplek te gebruiken. Dit is het “Het gras is groener bij de buren” effect. Als iedereen een zit-sta werkplek heeft in de organisatie is het namelijk zonde van de investering wanneer 30% of meer de werkplek niet gebruikt. Dus focus op de werknemers die het ook echt gaan toepassen.

Welke meubels dragen bij aan een maximale dynamische werkomgeving?

Het is zojuist al de revue gepasseerd: “Zit-sta werkplekken”. De naam verklapt het al, een werkplek die van zit-hoogte naar sta-hoogte versteld kan worden.
 Om Dynamisch en gezond werken te stimuleren is een zit-sta werkplek bijna een vereiste. Medewerkers kunnen zo, ongeacht hun werkzaamheden, de werkplek op stahoogte brengen om zo het zitten te onderbreken. Het faciliteren in goede zit-sta werkplekken is belangrijk, zodat medewerkers geen rekening hoeven te houden met bekabeling, collega’s, omgeving en andere factoren die vaak te kort schieten. Het heeft de algemene voorkeur om een elektrisch verstelbaar bureau aan te bieden, uit de ervaring blijkt dat mensen het vaak te veel moeite vinden om hun hele bureau omhoog te slingeren met de hand. Dit kost meer tijd en arbeid. Het gevolg is dat mensen het niet gebruiken of te lang achter elkaar zitten of staan, in plaats van ieder half uur afwisselen.

Tevens is het belangrijk om andere faciliteiten binnen de werkomgeving verspreid aan te bieden. Zo kunnen prullenbakken, koffiemachines en printers op één plek in de werkomgeving voorkomen, zodat medewerkers moeten opstaan en bewegen om koffie te halen, iets weg te gooien of dat printje op te halen. Zo stimuleer je onbewust beweging en creëer je eenvoudig een dynamisch omgeving waarin het “gewoon” is om veel te bewegen.

Een werkgever investeert dus het beste in dynamisch werken en een gezond kantoor:  “Een gezonde werknemer is een productievere werknemer”. Wil je meer lezen over andere aspecten van gezond werken lees dan deze blog met 10 tips over een gezond kantoor. 

 

 

Deel dit artikel: