Kantoor

10 tips voor meer privacy op de werkvloer

Open kantoorruimtes zijn ongezond. Werkplekken zonder privacy zijn funest voor de gezondheid en het welzijn van je werknemer, met alle vervelende gevolgen van dien. In deze blog leg ik je uit hoe je jouw open kantoorruimte kunt transformeren naar een werkplek die open is, maar toch privacy biedt. Beter voor je werknemer, beter voor je bedrijf en voor je winst!

Recent onderzoek (door Steelcase) heeft uitgewezen dat mensen die in een open kantooromgeving werken 63 procent meer ziektedagen (!) opnemen dan collega’s die een eigen kantoorruimte hebben. Daarnaast is onlangs in Duitsland onderzocht wat de nadelige gezondheidseffecten zijn van lawaai op de werkvloer. Daar is zelfs een ‘dag tegen lawaai’ gehouden om aandacht te vragen voor het probleem. Hoge bloeddruk, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen behoren tot de mogelijke gevolgen van lawaai. Ook de TU Eindhoven en Eénvandaag besteedden onlangs aandacht aan de gezondheidseffecten van een slechte akoestiek op de werkplek. Niet alleen lawaai, maar juist het gebrek aan privacy zorgt voor meer irritatie en daardoor verminderde productiviteit van je werknemers. Hoog tijd dus, om hier iets aan te doen! Hieronder enkele tips die er voor zorgen dat je medewerkers meer privacy ervaren en zo minder last hebben van geluidsoverlast op de werkvloer.

 TIP 1:  DE ALGEMENE VERDELER

Zorg voor een goede verdeling van de ruimte. Werknemers worden afgeleid door het geluid van andere medewerkers. De simpele oplossing is om degene die de rust zoeken bij elkaar te plaatsen en de gene die meer moeten bespreken ook. Je verdeelt de ruimte zo dat aan een kant van de ruimte rustig gewerkt wordt een aan de andere kant de actie plaatsvind. Dit kost niets meer dan duidelijke afspraken maken.

TIP 2: DE KEUZE IS REUZE

Laat je werknemers zelf kiezen. Werknemers klagen over hun werkplek omdat zij een gebrek aan controle ervaren. Om de controle te vergroten en de klachten te verminderen zorg je voor variatie aan werkplekken. Werknemers hebben zelf in de hand hoe en waar ze hun taak uitvoeren, waardoor ze niet in het lawaai hoeven te blijven zitten. Dit heet activity-based werken.

TIP 3: PLANT EEN PLANT

Plaats meer groen. Werknemers ervaren stress door het gebrek aan privacy. Het uitzicht op natuur vermindert stress, dit is in diverse onderzoeken bewezen (evidence based design). Plaats daarom hoge planten tussen bureaus. Planten zorgen voor een beschut gevoel en meer zuurstof in de ruimte. Welke planten geschikt zijn kan je lezen in deze blog over kamerplanten.

TIP 4:  EIGEN HAARD

Geef ruimte voor persoonlijke expressie. Op een open werkplek wordt vaak geklaagd over het gebrek aan identiteit. Geef je werknemers een onderdeel waar ze zelf iets persoonlijks van kunnen maken om de betrokkenheid te stimuleren. Bijvoorbeeld privacy-schermen tussen de bureaus die zij zelf mogen bekleden of versieren.

TIP 5: SPEEL EEN SPELLETJE

Pas speelplekken op de werkvloer toe. Er wordt veel stress ervaren op de werkvloer omdat er weinig afleiding van werkzaamheden is. Door te spelen wordt de stress en irritatie even vergeten. Creëer daarom speelmogelijkheden zoals een dartbord of een ping-pong tafel waar de werknemers plezierige afleiding vinden.

TIP 6: EN ONTSPAN

Zorg voor beschutte plekken. Voor introverte werknemers is het veel moeilijker om zich te concentreren. Creëer voor hen plekken waar zij zich kunnen terugtrekken om de concentratie te verbeteren. Het hoeft geen afgesloten hokje te zijn, je  kan gewoon een hangmat ophangen of een oorstoel neerzetten bijvoorbeeld.

Foto: de oorstoel van Jurgen Bey voor meer privacy.

TIP 7: VERBERG DE GEBREKEN

Zorg voor een duidelijke indeling en voldoende bergruimte. De productiviteit daalt doordat werknemers overprikkeld worden. Om dit op te lossen plaats je hoge kasten met akoestische demping tussen werkplekken.

bron

TIP 8: RUIM OP

Veel troep zorgt voor visuele ruis en een slechte concentratie. Ruim dus op! Een clean desk policy kan een goede oplossing zijn, maar is niet voor ieder kantoor geschikt. Dus werk onnodige troep weg, zoals snoeren, papieren en kantoorartikelen.

TIP 9:  GEDAVER EN GEDRUIS

Maskeer het geluid. Achtergrondgeluid leidt werknemers af van hun werkzaamheden. Je kunt deze irritatiebron in een ruimte maskeren. Soundmasking is een systeem waarbij een constant geluidssignaal uitgezonden wordt om de hinder te verminderen.

TIP 10: ER OP UIT

Laat je werknemers flex-werken. Werknemers voelen zich minder verantwoordelijk voor het bedrijf wanneer zij op een vaste plaats moeten zitten. Vergroot de betrokkenheid door met andere bedrijven samen te werken. Co-workspaces zijn hier de perfecte gelegenheid voor. Lees meer daar over in deze blog over het kantoor van de toekomst.

Veel tips zijn bijzonder gemakkelijk toe te passen en zijn laag in kosten. Zijn er klachten op jouw werkvloer, probeer dan deze tips uit en je zal zien dat er veranderingen ontstaan. Heb je een specifiek probleem? Geef dit dan aan in het reactieveld hieronder, ik reageer er persoonlijk op. Heb je meer hulp nodig bij het implementeren? Dan kom ik graag een keer langs om op jouw kantoor mee te kijken. Mail meteen naar info@koekkoek.me voor een afspraak. Help ook andere werkgevers met deze tips en deel deze blog op je social media.

Deel dit artikel: