Kantoor

7 keer planten zonder onderhoud voor op kantoor

Vaak geef ik aan wat het belang van groen op de werkvloer is; groen reduceert stress, pijn en verbetert de luchtkwaliteit. Meer informatie over het effect van de natuur lees je in het artikel over Biophilic design.  Een veelgehoorde reactie van opdrachtgevers die ik te horen krijg is: wie gaat dat dan onderhouden? Er is vaak geen budget voor onderhoud en kunstplanten kunnen esthetisch gezien afbreuk doen aan het ontwerp. Hierbij tips voor planten zonder onderhoud, zodat je toch een groen kantoor kan krijgen.

1: LUCHTPLANTEN

Luchtplanten of air plants zie je tegenwoordig veel in cadeauwinkels. Deze planten, Tillandsia van de Bromeliafamilie, groeien in de natuur op bomen en rotsen, vooral in woestijnklimaat. Ze kunnen overleven op zuurstof en af en toe een spuitje water, en daarom kan je ze prima toepassen op kantoor. Er bestaan wel zo’n 400 verschillende soorten, dus keuze genoeg.

luchtplanten zonder onderhoud

2: PLANT JAR

Een Plant Jar van Pikaplant is een microkosmos in een hermetisch afgesloten pot. Voor de pot wordt afgesloten worden voldoende voedingsstoffen toegevoegd en de plant doet vervolgens de rest, door zijn eigen ecosysteem te genereren. Ideaal. Daarnaast zien ze er ook prachtig uit.

plant jar planten in fles zonder onderhoud

3: PIKAPLANT PLANTENKAST

Ook van Pikaplant is de Pikaplant one, hij ziet er uit als een luxe stellingkast met planten. In de schappen is een ingenieus bewateringssysteem verborgen. Het werkt zelfs zonder elektriciteit.

plantenkast zonder onderhoud

4: GREENWALL

Voor degenen met een wat hogen budget; overweeg een greenwall. Greenwalls bestaan uit een wand bekleed met echte planten inclusief een bewateringssysteem. Ze hebben verreweg het meeste effect voor een gezonde kantooromgeving, ze zijn erg zichtbaar (goed tegen de stress) in de ruimte en genereren veel zuurstof. Ze werken tevens goed als geluidsdemping. Het is ook mogelijk om een greenwall paneel aan te schaffen, dit heeft natuurlijk een minder groots effect, maar kan een leuke vervanging zijn van kunst aan de wand.

green wall, groene planten zonder onderhoud

5: MOSWAND

De moswand (bijvoorbeeld van Roets) heeft geen onderhoud nodig en is beduidend goedkoper dan een greenwall. Dit komt doordat moswanden van dood mos worden gemaakt. De gekleurde wand wordt gecreëerd door levend mos een kleurstof te laten opdrinken. Deze stof zorgt er voor dat het mos dood gaat maar wel een groene kleur krijgt. Via deze methode is het ook mogelijk om andere kleuren moswanden te maken. Net als bij de greenwalls is het ook mogelijk om moswanden in panelen te krijgen. Deze kan je aan de wand of aan het plafond bevestigen. Een moswand draagt bij aan een gezonde werkomgeving omdat het stress reduceert en werkt als akoestische wandafwerking. Helaas genereert een moswand geen extra zuurstof in de ruimte.

moswand – akoestische groene wand zonder onderhoud

6: PRINT

Behang heeft de laatste tijd een come-back gemaakt. En de laatste tijd zien we prachtige tropische prints voorbij komen op wanden. Het voordeel is dat het stress reduceert door de natuurlijke uitstraling. Behang zorgt niet voor geluidsdemping, mocht je dit wel willen kan je een akoestisch scherm met een natuurlijke print laten maken.

tropisch behang – groene uitstraling op kantoor zonder onderhoud

7: MUMMIEPLANT

Mummieplanten zijn gemummificeerde echte planten. Ze behouden hun levende uiterlijk en geur dankzij een mummievloeistof die de plant consumeert, wat tevens zijn dood veroorzaakt. Ideaal in een kantooromgeving met weinig daglicht waar je toch een natuurlijke planten zonder onderhoud wil zien. De voordelen zijn wederom stress reductie en verbetering van akoestiek. Je kunt ze ook goed gebruiken om privacy te genereren tussen werkplekken. Hier zie je voorbeelden van mummieplanten.

mummieplanten – groen op kantoor zonder onderhoud
Deel dit artikel: