Omgeving

Wat doet geur op kantoor

De kracht van geur wordt met name in Oosterse culturen al vele eeuwen onderkend, maar pas recentelijk beseffen steeds meer werkgevers dat de inzet van geur op kantoor vele voordelen met zich meebrengt. Niet alleen om consumentengedrag te beïnvloeden, maar ook om het welzijn van personeel en bezoekers te verhogen.

Geur heeft zeer veel invloed in een omgeving, maar is toch vaak een ondergeschoven kindje als het om kantoren gaat. Je kan je reukorgaan niet zelf uitzetten, zoals het dichtdoen van je ogen bijvoorbeeld. Ongewenste geuren in de kantoorruimte veroorzaken afleiding en productiviteitsverlies. Ons reukorgaan is het sterkste menselijke zintuig en geur beïnvloedt 75% van onze dagelijkse emoties. Dit is te verklaren door de directe verbinding tussen ons reukorgaan en het limbische systeem in onze hersenen. Dit deel van ons brein reguleert ons gedrag, emotie en geheugen. Zo slaan mensen gebeurtenissen op aan de hand van geur en is de kans bijvoorbeeld 100 maal groter dat wij iets herinneren aan de hand van een geur dan wanneer wij iets horen, zien of aanraken.

VERSTERK JE MERK

Geur wordt al steeds meer als marketingtool ingezet; los van het feit, dat bezoekers significant langer verblijven in prettig ruikende omgeving, wijst recent onderzoek uit dat mensen bereid zijn 10% tot 15% meer te betalen voor een product in een aangenaam ruikende omgeving ten opzichte van datzelfde product in een onbegeurde omgeving. Met name landelijk opererende organisaties of multinationals laten steeds vaker een unieke, corporate geur ontwikkelen als onderdeel van de merkstrategie. Deze exclusieve geur zorgt voor een consistente merkbeleving binnen de verschillende locaties, onderscheidend vermogen en daarnaast draagt geur voor een belangrijk deel bij aan merkherinnering. Door de grote impact van geur op consumentengedrag is het van groot belang dat de juiste geur gekozen wordt. De geur moet naadloos aansluiten bij het DNA van de organisatie, de merkprofilering en de doelgroep speelt ook een belangrijke rol in de keuze van de componenten van de geur. Het is aan te raden om hier een deskundige parfumeur bij te betrekken.

GEZOND GEURTJE

Geur kan ook ingezet worden om het welzijn en de productiviteit van het personeel te verhogen. Verschillende studies wijzen uit, dat het inademen van bepaalde etherische oliën bijdragen aan een gezondere (werk)omgeving. Niet alleen breken deze oliën door hun natuurlijke anti-bacteriële werking schadelijke bacteriën in de lucht af, ook kan het inademen van deze geuren positief effect sorteren op het menselijke immuunsysteem. Er zijn bepaalde geuren op de markt, die door hun samenstelling aantoonbaar het stressniveau in onze hersenen reduceren; deze geuren zijn uitermate geschikt voor verspreiding in wachtkamers van (huis)artsen of tandartspraktijken. De patiënt voelt zich door het inademen van de geur comfortabeler en minder angstig. Een verlaging van het stressniveau in onze hersenen zorgt er voor dat we s‘avonds sneller in slaap vallen en dat de kwaliteit van de nachtrust wordt verhoogd. Op www.air-aroma.com/health kan je gezondheids-bevorderende geuren bekijken en bestellen.

WELKE GEUREN MOET IK KIEZEN?

Iedere organisatie streeft naar een optimale balans tussen personeelswelzijn en productiviteit. Stress resulteert in ziekteverzuim en onproductieve medewerkers , het kost bedrijven en de overheid veel geld. Het verspreiden van natuurlijke geuren zoals o.a. lavendel of basilicum zorgen voor een ontspannende werksfeer. Het verspreiden van o.a. pepermunt-, dennen- of bijvoorbeeld rozemarijngeuren kunnen een bijdrage leveren bij vermoeiende vergaderingen of creatieve sessies; deze geuren zorgen ervoor dat we ons frisser en creatiever voelen. Citrusgeuren, en de geur van eucalyptus, hebben een positieve invloed op ons concentratievermogen en bepaalde bloemengeuren kunnen depressieve gevoelens reduceren.

Met name in Azië en het oude Egypte, wordt de botanische kracht van bloemen, planten en andere natuurlijke extracten al eeuwenlang erkent. Deze eeuwenoude wijsheden worden steeds meer wetenschappelijk onderbouwd en vervolgens toegepast in het bedrijfsleven. In Europa zal de inzet van geur de komende jaren behoorlijk toenemen. En niet alleen met als doel om consumenten te beïnvloeden tijdens het winkelen. Veel werkgevers zien geur als investering. De kosten zijn namelijk vele malen lager dan de winst die behaald wordt uit het verhogen van de productiviteit en het reduceren van het ziekteverzuim. Kijk dus verder dan je neus lang is en prikkel ook de geurzin op jouw kantoor.  (Tekst: Richard Min)

Weet jij nog meer geuren die een bepaald effect hebben op ons welzijn? Heb je vragen over hoe je het beste geur kunt toepassen in jouw werkomgeving? Laat dan hier onder jouw reactie achter, als dank voor je reactie ontvang je gratis een infographic met het 7 stappenplan naar een gezond kantoor.

Laat jouw netwerk ook kennismaken met deze handige tips en deel dit artikel op jouw social media.

Deel dit artikel: