Kantoor

10 tips voor een gezond kantoor

Onlangs is door TNO bewezen dat langdurig zitten de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Daarnaast is er bewezen dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen. Dat triggerde mij om een blog te wijden aan een gezond kantoor. Want de werkomgeving kan werknemers activeren om gezonder te worden, wanneer er rekening wordt gehouden met onderstaande tips.

1: Sta- en fiets werkplekken

Er zijn al vele zit-sta werkplekken op de markt waarmee je snel en gemakkelijk kunt afwisselen in hoogte. Daarnaast hebben bedrijven als Markant en Worktrainer producten op de markt gezet waarbij je kan fietsen terwijl je achter je bureau zit. Uit onderzoek (o.a. met Achmea) is gebleken dat je tijdens het fietsen sneller kan lezen en het niet afleidt van werkzaamheden.

2: Lopend vergaderen

Aristoteles deed het ons al voor; hij gaf al lopend les aan zijn studenten. Het is bewezen dat door lopen de hersenactiviteit en connectie wordt verhoogt waardoor mensen creatiever worden. Daarnaast wordt je doorbloeding en spijsvertering geactiveerd. Dus als je een informele meeting hebt, waarbij je niet achter een computer hoeft te zitten; loop een rondje door het gebouw, of nog beter ga naar buiten. Dan krijg je meteen een goede dosis zuurstof en vitamine D.

3: Ergonomie

Doordat veel kantoren tegenwoordig met flexplekken zijn uitgerust is het belangrijk dat je op je eigen zithouding let. Doordat je vaak aan een ander bureau zit met andere instellingen heb je de kans aan een verkeerd afgestelde werkplek te zitten. Onthoud de juiste instellingen voor jou. Let er op of je last hebt van nek- en schouderklachten. Werk niet met slechts een laptop maar gebruik een los scherm dat hoog genoeg staat. Lees hier meer over ergonomie op de werkvloer. 

4: Planten

In de blog over healing environment heb ik het helende effect van planten al besproken. Natuurlijk is dit effect ook heilzaam in een kantooromgeving. Het is bewezen dat planten zorgen voor meer zuurstof, verhoogde creativiteit en productiviteit. Door de helende werking gaat ziekteverzuim om laag. Daarnaast zorgen planten ook voor een prettige sfeer in de ruimte. Geen reden om ze niet vandaag nog neer te zetten!

5: Variatie

Het langdurig in dezelfde houding zitten is slecht voor je houding, bloedcirculatie en het voorkomt dat vetten worden afgebroken met gewichtstoename als gevolg. Toch doen de meesten van ons dit dagelijks zo’n 8 uur per dag, waarna we nog even lekker op de bank gaan zitten. Als er op jouw kantoor geen sta-werkplekken en vergaderplekken zijn, zorg dan in ieder geval voor voldoende variatie in zitmogelijkheden. Zorg voor andere houdingen door gebruik te maken van loungebanken, skippyballen, hangmatten, zitkussens en ga zo maar door.

6: Drink water

Nog een manier om het langdurig zitten te onderbreken is voldoende water drinken. Drink op een dag ten minste 2 liter. Je bent al hard op weg als je 2 flesjes leeg drinkt tijdens je werk. Bijkomend voordeel is dat je regelmatig moet opstaan om naar het toilet te gaan. Je huid, haren en nieren zullen je er ook dankbaar voor zijn. Vermijd het drinken van koffie en zwarte thee, aangezien dit alleen maar vocht afdrijft en zorgt voor slaapproblemen.

7: Verlichting en ventilatie

Het prettigst werken doe je met voldoende daglicht, maar zorg dat je beeldscherm niet recht tegenover een raam staat om vervelende reflecties te vermijden. Nu het steeds eerder donker wordt moet er met kunstlicht voldoende licht gecreëerd worden op de werkplek. Het beste is om indirect licht te gebruiken, dus licht dat bijvoorbeeld weerkaatst tegen het plafond, zodat je zo min mogelijk vervelende reflectie en schaduwwerking krijgt. Over ventilatie kan je hier meer lezen in de blog over klimaat. 

8: Akoestiek en klimaat

Verkeerde akoestiek en klimaat staan in de top 5 van irritaties op de werkvloer. Dit zorgt voor stress, wat de gezondheid niet ten goede komt. Afgesloten bel-plekken, goede akoestische demping en juiste indeling zorgen voor een betere akoestiek. Laat een goede klimaatinstallatie aan professionals over.

9: Power nap

Waarschijnlijk klinkt een slaapje doen op de werkplek als iets wat echt niet kan. Toch zijn de positieve effecten al meermaals bewezen en doen de Spanjaarden het al eeuwen lang. Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan cafeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven. Met de powernap stimuleer je bovendien een deel van je hersenen dat je helpt met creatief denken. Natuurlijk wil je niet met je hoofd op je toetsenbord liggen, dus ook hier is het belangrijk dat de werkgever hier ruimte voor reserveert: dit kan een hangmat zijn, maar ook een afgesloten powernap-ruimte zoals ik bij deze relaxruimte heb ontworpen.

10: Uitdagend interieur

Het interieur kan je op vele manieren uitdagen om meer te bewegen. Aantrekkelijke trappenhuizen zorgen voor meer trapgebruik (i.p.v. lift of roltrap), het plaatsen van wat spelelementen in een kantoor (tafeltennis, tafelvoetbal, wii), dagen uit om actiever te zijn. Je kunt ook denken aan het plaatsen van ballen of stangen waar mensen zich aan kunnen optrekken. Bij ons op kantoor gebeurt dat aan de balkenconstructie van het dak, die trouwens ook wordt gebruikt om over te volleyballen. Met een beetje creativiteit heb je mogelijkheden te over om een gezond kantoor te maken.

Het verbeteren van je gezondheid hoeft met deze simpele tips maar weinig moeite te kosten, begin gewoon met kleine stapjes in een gezond kantoor. En als je je baas wil overtuigen om hier meer rekening mee te houden verwijs dan naar de bewezen voordelen als het verhogen van de productiviteit en het verlagen van het ziekteverzuim.

Deel dit artikel: