Beweging

Yoga op kantoor? Serieus?

Dat stress en burnoutklachten veel voorkomen op de werkvloer weten we onderhand wel. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar het is niet altijd even makkelijk om ‘nee’ te zeggen of om even te pauzeren als je nog zo’n volle agenda hebt.

Yoga op kantoor helpt om je grenzen aan te voelen, zowel lichamelijk en geestelijk. Daarom vind ik dat iedereen yoga op kantoor zou moeten doen!

Onlangs is het kantoor van Ditt officemakers verhuisd. In het nieuwe kantoor is een ruimte voorzien om yoga te beoefenen. Hier geef ik wekelijks yogales aan de collega’s, voor werktijd. Sommigen zullen het onzin vinden en anderen vinden het fantastisch. Hieronder een aantal voordelen van yoga op kantoor.

Stressreductie:

Uiteraard staat dit op één. Yoga bestaat uit een serie houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Hiermee maak je connectie tussen lichaam en geest. Deze connectie zorgt voor meer balans in het lichaam en automatisch voor ontspanning. Hier lees je nog meer tips voor  minder werkstress.

Ademhaling is een van de eerste dingen die stokt in ons lichaam als we stress ervaren. We gaan hoog ademen, er is minder zuurstoftoevoer en de hartslag stijgt. De ademhalingsoefeningen bij yoga zorgen ervoor dat we de adem beter kunnen controleren en we ons zenuwstelsel tot rust kunnen laten komen.

Verbetering concentratievermogen:

De verbeterde zuurstofinname heeft ook een positief effect op het concentratievermogen. Simpelweg omdat de hersenen van meer zuurstof worden voorzien. Een andere manier om bloedtoevoer naar de hersenen te bevorderen is door middel van ‘inversion’ houdingen zoals voorover-buigingen en omgekeerde balanshoudingen zoals kopstand of handstand. Gedurende de dag even op de kop hangen of staan kan heel lekker werken.

Meditatie heeft ook een goede invloed op concentratie. Met meditatie leer je te focussen en niet constant gehoor te geven aan plotseling opkomende gedachten. Net zoals je je spieren kan trainen, kan je ook je brein trainen.

Meer beweging:

Dankzij yoga kunnen kantoor medewerkers ook wat meer beweging krijgen, waar gedurende de werkdag vaak een tekort aan is. Yoga is er in vele variaties. Zo is er bijvoorbeeld slaap yoga ‘yoga nidra’ waarbij je in diepe meditatie geraakt. Dit zou ik aanraden om na werktijd te doen. ‘Yin yoga’ is een passieve yogavorm dat werkt op versoepeling van bindweefsel. Maar er bestaat ook poweryoga (vinyasa yoga), waarbij je hartslag omhoog gaat en je aan spieropbouw kan werken. Bij ieder persoon past weer iets anders. Hier lees je meer over verschillende yogastijlen. 

Connectie collega’s

Tot slot helpt yoga op kantoor voor een connectie met je collega’s. Gezamenlijk iets anders doen dan werk, zorgt voor verbinding tussen mensen.

Om yoga op kantoor te kunnen doen is het handig als je een multifunctionele ruimte vrij kan maken om matjes te plaatsen. Bij Ditt officemakers was de kelder hier uitermate geschikt voor, maar je zou ook een bijvoorbeeld een grote vergaderruimte kunnen gebruiken en in de zomer kan buiten een optie zijn.

Wil je een keertje meedoen met een yogales bij ons op kantoor, laat het dan gerust weten!

Deel dit artikel: