Geest

Het belang van stoelmassages op kantoor

Je hoort het wel eens van vrienden: “vandaag zo’n heerlijke stoelmassage gehad op het werk!”.
Oké, fijn! maar wat is dat nou eigenlijk? In deze blog zal ik je hier wat meer over vertellen.

Wat is een stoelmassage?

Een stoelmassage is een korte massage van 20 minuten op een speciale stoel, waarop je voorovergebogen zit, je hoofd rust, zodat de masseur makkelijk je rug kan masseren. En niet alleen je rug, maar ook je schouders, armen en handen, je nek, hoofd en je heupspieren. Juist deze delen van je lichaam worden vaak overbelast als je de hele dag achter de computer werkt.

Kijk maar eens naar jezelf: je hangt vaak met je hoofd naar voren naar het scherm (overbelasting nek-en bovenrugspieren), je hebt je armen wijd naast je of ver naar voren om te typen of te muizen (overbelasting schouderspieren met uitstraling naar de arm) en je zit de héle dag op een stoel (overbelasting heup/bilspieren met uitstraling naar onderrug). Kortom: ongezond werk.

Wat kan je doen aan ongezond werken?

Kort gezegd: méér bewegen, bewust worden van je houding en: gebruik maken van stoelmassages!

Méér bewegen: neem de trap in plaats van de lift, neem écht pauze en loop even weg van je computer, maak buiten een wandeling, ga even sporten (als dat kan op je werk), organiseer een overleg wandelend, zet geen fles water op je bureau, maar loop elke keer even naar de kraan, strek jezelf even uit, maak wat draaibewegingen met je schouders, ga even staan en schud eens met je billen. Al deze bewegingen stimuleren de bloedcirculatie en das allemaal heel belangrijk voor een gezond lijf.

Bewust worden van je houding: zit rechtop in je stoel. Twee voeten op de grond, billen in de hoek van de stoel. Laat je onderarmen steunen op het bureau. Houd je armen dichtbij je romp. Houd je kin bij je. Neem een actieve houding aan. Dit genereert creativiteit en energie. Activeer elk uur een reminder (bv een app) en doe wat oefeningen op je plek of loop een rondje.

En dan nu stoelmassage: organiseer een professionele stoelmasseur die met regelmaat op het werk komt. Hij/zij neemt zelf de stoel mee en heeft alleen een rustige ruimte nodig. Een beetje privacy is heel fijn. De werknemer krijgt 20 minuten exclusieve aandacht, een luisterend oor, vakkundige handen, soms rustgevende muziek, soms fijne stilte. Even los van je werk, puur ontspannen. Je wordt gemasseerd over de kleding heen, geen gedoe met olie. Persoonlijke klachten kunnen worden behandeld, en tips worden gegeven over een gezonde werkhouding. Zelfs zwangere vrouwen kunnen een aangepaste massage krijgen. Wat is het effect? Ontspanning omdat aanraking een heel persoonlijke kwaliteit heeft. Je wordt gezien, gehoord en (aan)geraakt, dat is heel belangrijk in een organisatie. De massage stimuleert zowel de bloedcirculatie, alsook de energetische circulatie, je zal je echt uitgerust en verfrist voelen. Regelmatig een stoelmassage zorgt voor minder ziekteverzuim, het verbetert de motivatie en optimaliseert de werksfeer.

Interesse?
Bel of mail voor een kennismakingsgesprek, ik geef drie gratis stoelmassages, geheel vrijblijvend.

Evelien Berghuis,
Gediplomeerd massagetherapeute
Massagepraktijk Back to balance
www.backtobalance.nu

Deel dit artikel: