Geest

Kantoorinterieur voor introverte en extraverte medewerkers

Geïnspireerd door deze TED-talk van Susan Cain, schrijf ik een blog over een kantoorinterieur dat rekening houdt met zowel introverte werknemers als extraverte.

Een op de drie personen is introvert, terwijl tegenwoordig onze maatschappij en onze kantoren voornamelijk zijn ingericht op extraverte mensen. Hoe kan je in je kantoorinterieur rekening houden met introverte en extraverte medewerkers, zodat je het maximale uit je mensen en uit de omgeving kan halen?

CONTROLE OVER DE OMGEVING

Het grootste probleem voor werknemers is het gebrek aan keuze. Doordat zij geen controle hebben over de omgeving waar zij in zijn, zullen er eerder klachten ontstaan. Verschillende soorten werkplekken creëren is een must om je werknemers tevreden te houden, zo kunnen zij zelf kiezen voor een drukke samen-werkplek of een rustige focus-ruimte. Deze manier van werken heet activiteiten gerelateerd werken en is geschikt voor verschillende typen mensen.

AKOESTISCHE VOORZIENINGEN

Akoestiek wordt nog steeds erg onderschat. Vooral introverte mensen en hoog sensitieve mensen zijn gevoelig voor geluid. Geluidsoverlast zorgt voor gebrek aan concentratie en productiviteit en heeft zelfs effect op de groei van onze hersenen. In dit filmpje wordt perfect laten zien wat de effecten zijn van geluidsoverlast op de concentratie en de hersenen. Om de akoestiek te verbeteren kan je akoestische voorzieningen treffen zoals privacy schermen tussen bureaus, akoestische kasten, akoestische wanden of plafondeilanden.

CONCENTRATIE-UNITS

Een veel gehoorde klacht op de werkvloer is het gebrek aan plekken om zich even af te zonderen, vooral introverte werknemers hebben hier behoefte aan. Concentratie-units op de werkvloer hoeven niet veel vierkante meters in beslag te nemen en niet veel te kosten, maar brengen wel veel op.

Uit onderzoek is gebleken dat creativiteit bij zowel extraverte als introverte mensen wordt gemaximaliseerd wanneer zij zich terugtrekken. En niet door, zoals je wellicht zou denken, een prikkelende en stimulerende omgeving. Juist open werkomgevingen kunnen overprikkelend werken, met name voor introverte personen. Een concentratie unit kan bestaan uit half-open of afgesloten ruimte waar precies een persoon in kan werken. Als deze te groot wordt ontworpen zal het als vergaderruimte geclaimd worden. Maar maak hem ook niet te klein, want dan zal deze wegens claustrofobische neigingen niet gebruikt worden.

BESCHUTTING

Privacy op de werkvloer geeft een gevoel van veiligheid en beschutting, waar introverte personen vaak behoefte aan hebben, alhoewel extraverte mensen dit ook zeker kunnen waarderen. Privacy genereer je gemakkelijk met mooie grote planten op kasten of door scheidingswanden tussen verschillende werkgebieden te plaatsen. De eerder genoemde concentratie units kan je ook goed gebruiken als afscheiding van bepaalde plekken.

THUISWERKEN

Uiteraard moet de techniek het activiteit-gerelateerd werken wel toestaan. Als je al met laptops werkt is dat vaak geen probleem. Introverte personen kunnen zich nog beter concentreren in een plek waar zij zich compleet veilig voelen. Thuiswerken is een prima optie. Je kan er voor kiezen om werknemers die daar behoefte aan hebben bijvoorbeeld een dag in de week thuis te laten werken. Lees hier meer over de ideale thuiswerkplek.

 

Deel dit artikel: