Beweging

Oefeningen op kantoor voor productiviteit.

Gevolgen langdurig zitten

Dat (langdurig) zittend werken schadelijk is, zo niet levensgevaarlijk, dat hoeven we inmiddels weinig mensen nog uit te leggen. Dat het de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziektes vergroot weten misschien iets minder mensen. De bloedtoevoer naar de grote beenspieren wordt al na een uur zitten beperkt en meerdere uren achter elkaar zitten doen we dagelijks. Zeker nu thuiswerken steeds meer voorkomt.

Zie hier wat er gebeurd met je lichaam als je zittend werk blijft doen. 

De mentale effecten zijn daarnaast niet te onderschatten. Het langdurig werken op een beeldscherm, zeker met deadlines of onderbezetting is een garantie tot stress, hoofdpijn en mogelijk zelf tot burn-out. Daarnaast worden je hersenen zelfs passief als je te lang stil zit. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder legt in dit filmpje uit hoe beweging zorgt voor productiviteit en efficient werken.

Een goede werkplek alleen is niet voldoende

Onderzoek toont aan dat een ergonomische werkplek alleen niet voldoende is om de bewegingsarmoede het hoofd te bieden. Daarnaast voldoen thuiswerk-plekken vaak niet aan ergonomische eisen.

Geef je hier op voor een thuiswerkplek check en kijk wat je (werkgever) kan verbeteren. 

Het doen van strekoefeningen in combinatie met een goede werkplek zorgt voor afname van klachten bij de testgroep. De zit-tijd wordt doorbroken en daardoor de gezondheid gestimuleerd. Door tussentijds te bewegen wordt de bloedtoevoer bevorderd en kunnen gespannen spieren (die klachten veroorzaken) zich ontspannen. Tussentijds bewegen is effectiever om klachten te voorkomen dan een uur sporten na een dag zittend werken.

Bedrijven komen in actie 

Bedrijven zoeken steeds meer naar mogelijkheden om de beperking aan beweging op te lossen. Ze stimuleren beweging door het openbaar vervoer te gebruiken, minder printers te plaatsen, gratis sporten op het werk en massages op kantoor. Het nadeel is dat vooral de sportieve mensen van deze mogelijkheden gebruik maken en het overgrote deel van de werknemers passief blijft.

Gerichte oefeningen voor thuiswerken

Oefeningen op kantoor met een digitale personal trainer

In 2006 ontwikkelde Niklas Palmer, een Zweedse Kinesioloog en osteopaat, een digitale personal trainer, die mensen helpt om op gerichte tijden met ergonomische oefeningen in beweging te blijven. Anders dan de traditionele wekker functies van diverse pauze-programma’s ligt de focus bij ‘Pausit’ echt op actief in beweging komen onder begeleiding van de juiste oefeningen. 

Succesvol in Zweden

In Zweden wordt er dagelijks door 130.000 gebruikers actief getraind op de werkplek. De ‘Pausit’ software werkt voor hen als anti-zit medicijn, als ontstresser en als personal trainer. Meer dan 100 oefeningen zorgen voor preventieve en curatieve werking voor zowel fysiek als ook de mentale gesteldheid. Het voordeel is dat de software voor iedereen toegankelijk is en het verweven wordt in de bedrijfscultuur. De actieve werknemers dienen als voorbeeldfunctie en overige werknemers haken spoedig aan wanneer oefeningen op kantoor dagelijkse kost worden.

Jouw persoonlijke trainingschema houdt je actief en fit

Pausit werkt als volgt: De avatar doet voor en jij als gebruiker doet na. Erg makkelijk en het rood-gemarkeerde deel toont aan waar je de stretch moet voelen in je spieren. Ook stel je makkelijk je eigen programma in met oefeningen, waardoor er actief gewerkt wordt aan lichamelijke klachten. Diverse ergonomen, fysiotherapeuten en bedrijfsartsen geven Pausit-oefeningen mee om hiermee gericht aan de slag te gaan op dagelijkse basis.

Voorkom ziekteverzuim met Pausit

Door dagelijks aan de gang te gaan met korte work-outs wordt vaak voorkomen dat kortdurend ziekteverzuim kan ontstaan en hiermee vaker langdurig ziekteverzuim kan worden voorkomen.   

Interesse in een gratis proefversie?

Pausit stelt bedrijven in de gelegenheid om de uitdaging aan te gaan met een gratis proefversie en te ervaren waarom men in Scandinavië zo enthousiast is geworden van deze slimme tool. Kijk op www.pausit.nl voor meer informatie.

Deel dit artikel: