Beweging

De gevaren van langdurig zitten

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat langdurig achter elkaar zitten een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van chronische ziekten. Er is steeds meer bewijs dat zitten een risicofactor is voor een slechte gezondheid en vroegtijdig overlijden. Zelfs als je regelmatig sport. Dit wordt ook wel het ‘active couch potato effect’ genoemd.

  • Zit op een bewegende ondergrond. De fitnessbal is hier een goed voorbeeld van die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Maar ook een mooie oplossing is de Wigli kruk, hier zit ik nu zelf op en ik merk dat ik mijn core spieren meer gebruik gedurende de dag en mijn bloeddoorstroming naar mijn benen beter is.
  • Zit gevarieerd. Dankzij het activity based werken word je al meer uitgedaagd om steeds op een andere werkplek te gaan zitten, dat is goed. Helemaal als je steeds een andere houding aanneemt. Dus lounge, bartafel en bureau bijvoorbeeld. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat een staande vergadering 1/3e korter duurt dan een zittende, met hetzelfde resultaat.
  • Plaats printers verder weg van de werkplek zodat je moet opstaan, maar ook omdat printers giftige stoffen en irritante geluiden afgeven aan de ruimte.
  • Maak het interieur uitdagend. Door bepaalde vloerpatronen aan te leggen word je al bewuster van het lopen, zoals te zien is in het steppingstone pad bij de relaxruimte. Maak daarnaast trappen aantrekkelijker dan de lift.

DE GEVAREN VAN LANGDURIG ZITTEN

De afgelopen jaren is er door onderzoekers veel aandacht besteed aan het langdurig zitten, ook wel sedentair gedrag genoemd. En de resultaten liegen er niet om. Een recente analyse van achttien studies (waarbij in totaal bijna 800.000 personen betrokken waren) laat zien dat de personen die het langst achter elkaar zaten twee maal zoveel kans hadden op diabetes of een hartaandoening dan degene die het minst zaten. En diabetes is de nummer vier doodsoorzaak in de wereld.

Een eerdere studie toonde al aan dat de stofwisseling achteruit gaat door langdurig zitten. Daarnaast wordt het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen aanzienlijk verhoogd. Dus ook als je regelmatig sport. Zelfs als je fietst naar je werk en vijf keer per week naar de sportschool gaat kun je negatieve effecten ervaren als je acht uur per dag achter je bureau slijt.

Ook in de blue zones, zones in de wereld waar mensen het langst leven, wordt niet met enorme gewichten gepompt, maar wordt op een natuurlijke manier bewogen.

SEDENTAIR GEDRAG LEIDT TOT GEVAARLIJK VET

Je dagelijkse activiteiten hebben zelfs invloed op wat voor soort vet je lichaam aanmaakt. Met een sedentaire levensstijl maak je eerder ‘wit-vet’ aan, een soort vet dat een minder actieve stofwisseling heeft dan ‘bruin-vet’. Bruin vet is een warmte genererend vet dat energie verbrandt, in plaats van het op te slaan, en dit is zeer belangrijk als het gaat om gewichtsafname. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een direct verband bestaat tussen bruin vet en een goede gezondheid.

Slanke mensen hebben meer bruin vet dan mensen met overgewicht bijvoorbeeld. Jonge mensen hebben meer bruin vet dan oudere en mensen met normale bloedsuikerspiegels hebben meer bruin vet dan degene met een hoge bloedsuikerspiegel.

We hebben wel genoeg redenen aangegeven waarom je niet 8 uur lang achter je bureau moet zitten. De kans is groot dat we in de toekomst minder dan 8 uur per dag zullen werken. Maar tot die tijd moedigen we je aan je kantoor actiever te maken. Zodat mensen bewuster worden van hun lichaam.

Wat is jouw mening ten opzichte van sedentair gedrag? Heb je zelf nog andere tips of denk je er anders over, laat dan je reactie achter onderaan in het reactieveld. En deel deze blog op jouw social media om ook anderen bewust te maken van sedentair gedrag.

Deel dit artikel: