Kantoor

Gezonde interieurstoffen op kantoor

Wat zijn gezonde interieurstoffen?

Gezondheid en welzijn staat centraal binnen de bebouwde omgeving en het speelt steeds meer een rol in interieurontwerp. Bouwmaterialen in interieurs kunnen een bron van schadelijke chemicaliën zijn. Er zijn vele manieren om gezondere materialen in interieurprojecten toe te passen. In dit artikel focus ik op gezonde interieurstoffen. Camira is een Engels bedrijf dat textielproducten ontwerpt en ontwikkelt en waar ik graag mee werk. Interieurstoffen worden vaak gekozen vanwege hun kleur en esthetische waarde, maar ik gebruik ze ook om de gezondheid en het welzijn te verbeteren in interieurs. Dat kan op de volgende manieren;

Brandveiligheid

Brandveiligheidseisen zijn de belangrijkste veiligheidseisen waar stoffen aan moeten voldoen. Er zijn diverse normen waar stoffen aan moeten voldoen. Soms is het nodig om textiel na de productie vlamvertragend te impregneren, echter heeft deze behandeling niet de voorkeur vanuit gezondheisperspectief. Wol is een brandvertragend materiaal en vormt van nature een barrière tegen het verspreiden van vlammen. Wanneer wol wordt gemengd met plantaardige vezels zoals hennep, brandnetels, vlas of jute, worden deze vlamwerende eigenschappen versterkt. Camira gebruikt deze formule voor enkele van haar producten, voorbeelden zijn de stoffen ‘Patina’ en ‘Main Line Flax’. Deze gezonde interieurstoffen voldoen aan de veiligheidsnormen en zijn daarnaast niet schadelijk voor milieu en welzijn.

Luchtkwaliteit

Een van de belangrijkste onderdelen van het binnenklimaat zijn ‘vluchtige organische stoffen’ (VOC’s). De uitstoot van deze gassen kunnen nadelige gezondheidseffecten hebben. Ze komen vaak voor bij natte producten zoals verf of lijm, maar het is ook mogelijk dat ze vrijkomen uit meubels of andere interieurproducten. Studies hebben aangetoond dat wolweefsels de eigenschap hebben om VOC’s te absorberen, in plaats van ze uit te stoten. De moleculaire structuur van wol maakt het mogelijk om verontreinigende gassen te binden en ze in de kern op te slaan zonder ze vrij te laten. Wol kan de luchtkwaliteit dus zelfs verbeteren en een gezondere omgeving creëren.

Akoestiek van interieurstoffen

Open werkruimten komen steeds vaker voor. Akoestische demping is hierdoor belangrijker geworden. Lawaai heeft een grote invloed op het welbevinden van medewerkers; het beïnvloedt stemming, productiviteit en efficiëntie binnen het kantoor. Er zijn veel akoestische oplossingen beschikbaar om dit probleem op te lossen. Interieurstoffen kunnen zowel positief als negatief bijdragen aan de akoestische prestaties in een ruimte, het is erg belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Er zijn speciale textielproducten beschikbaar om akoestische panelen mee te bekleden, zoals Sonus en Synergy 170 van Camira. Deze stoffen zijn akoestisch transparant. Dit betekent dat ze geen geluid terugkaatsen in de omgeving en ze gaan de demping van het onderliggende materiaal niet tegen.

gezond kantoor interieur met  interieurstoffen van Camira

 

Certificering voor gezond textiel

Certificaten zoals het EU Ecolabel of Oeko-Tex 100 zijn handige tools om voor gezonde interieurstoffen te kiezen. Producten met een EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van: grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking.
De Oeko-Tex 100 standaard bewijst dat het textiel zonder schadelijke stoffen gemaakt is. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Biophilia

Een ander aspect van welzijn is het concept van biofilie- de liefde voor alle levende en natuurlijke systemen. Biophillic design is een stroming binnen de architectuur en houdt in dat natuurlijke elementen in gebouwen en het interieur worden teruggebracht.Interieurbekleding biedt een uitgelezen kans om natuurlijke patronen na te bootsen. Ook kan je stoffen gebruiken met een organische uitstraling, die ons aan de natuur doen denken. Op deze manier kan je gemakkelijk buiten naar binnen halen. De vraag naar gezonde interieurstoffen zal steeds meer toenemen, onder andere door de invloed van gebouw-certificering zoals Breeam en Well standard.

Deel dit artikel: