Voeding

Gezonde voeding op kantoor

Januari, is altijd de maand van de goede voornemens. Enorme drukte in de sportschool en in tegenstelling tot de decembermaand ga je ineens nadenken bij wat je in je mond stopt. Fantastische voornemens en des te meer reden om je medewerkers te ondersteunen op de werkvloer. Gezonde werknemers zijn productieve werknemers! Hoe zorg je er nou voor dat werknemers gezonder gaan eten? Hier een aantal ideeën voor gezonde voeding op kantoor.

LAAT BIOLOGISCHE BOODSCHAPPEN BEZORGEN

Veel bedrijven laten de boodschappen bezorgen of doen zelf de boodschappen voor de lunch. Meestal is dit een supermarkt in de buurt en degene waar het eten ‘altijd al’ gehaald wordt. Kijk eens kritisch naar wat er binnen komt. Kan het gezonder? Vaak lijken producten gezond, maar wordt er stiekem wel heel veel suiker toegevoegd (zoals bij drinkyogurt, jus d’orange, sandwichspread etc.).Een goed alternatief is om de boodschappen door een biologische supermarkt te laten bezorgen. In de meeste producten van deze winkels zitten alleen natuurlijke ingrediënten, dit betekent overigens niet dat het allemaal gezond is, maar het is een stapje in de goede richting.

VERSTOP DE SUIKER

Suiker is een van de slechtste producten die mensen tegenwoordig binnenkrijgen. Je zou denken; dat moet iedereen lekker zelf weten. Maar het gebruik van suiker heeft nadelige effecten op de werkvloer. Door het gebruik van geraffineerde suiker schiet de bloedsuikerspiegel omhoog en keldert vervolgens in een rap tempo, waarna het lichaam weer om suiker vraagt. Dit komt doordat het lichaam geraffineerde suiker niet kan herkennen als voedingsmiddel. Een lage bloedsuikerspiegel zorgt voor vermoeidheid, trillerigheid, een slechte concentratie en verlies van productiviteit. Om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden en op deze manier consequent te kunnen werken, vermijd suiker en gebruik liever producten met meer vetten en eiwitten. Natuurlijke suikers die in fruit zitten zijn voor het lichaam wel te herkennen en hebben een veel minder groot effect op de bloedsuikerspiegel.

STOP MET FRISDRANK

Frisdrank is een suikerbom, dus beter laat je dit staan op de werkvloer. In een gemiddeld blikje cola zitten 10 klontjes suiker! Ga maar na wat dit doet met je bloedsuikerspiegel en je concentratievermogen. Weg met de frisdrankautomaten. Zet liever een sapcentrifuge neer. Wel even afspraken maken over de schoonmaak er van, maar iedereen zal trots zijn dat ze hun dagelijkse dosis vitamientjes binnen krijgen.

GEZOND TRAKTEREN

Voor de meeste mensen is het moeilijk om taart en lekkernijen te weerstaan. Maar deze traktaties passen niet in een gezonde bedrijfsomgeving en veel mensen voelen zich schuldig na het eten van een stuk taart. Hou je zelf van bakken dan zijn er allerlei recepten te vinden voor suikervrije taart. Zelf heb ik laatst een suikervrije lemon-cheese cake gebakken, zeker een aanrader. Je kunt ook trakteren op kleine cadeautjes of verzin iets anders gezonds zoals wraps met zalm en spinazie (ik noem maar iets).

GEZOND VOORAAN

Nog een manier om gezondere keuzes te stimuleren is om gezonde producten voor het grijpen te presenteren. Zoals fruitschalen. En in een bedrijfsrestaurants de salades op ooghoogte presenteren en de saucijzenbroodjes ergens onderaan leggen.

Onthoud vooral dat de kleine keuzes er toe doen zoals: geen suiker meer in de koffie. Of water in plaats van frisdrank. Dit kan al zo 10-20 suikerklontjes op een dag schelen en dus wel 100 in een week. Laat me vooral weten wat jouw bevindingen zijn qua gezonde voeding op kantoor.

Deel dit artikel: