Beweging

Nudging voor een gezond kantoor

Wat is Nudging?

Nudging is het onbewust beïnvloeden van menselijk gedrag in een omgeving en hoort bij sociale psychologie. Met nudging geef je mensen een duwtje in de juiste richting zonder dat zij hier een bewuste keuze voor maken. In het dagelijks leven staat ons leven bol van de keuzes. Ons brein kan hierdoor snel uitgeput raken, we krijgen keuzestress. Met nudging kan deze stress verminderd worden. Een voorbeeld waar nudging uitkomst biedt is wanneer je gaat reizen en je weet niet goed waar je heen moet. Als wegwijzers moeilijk zijn te vinden, moet je hier naar zoeken of je moet het vragen. Je krijgt stress. Je twijfelt of je je bestemming wel op tijd gaat bereiken. Wanneer je onbewust de juiste kant op gestuurd wordt verloopt je reis een stuk gemakkelijker en blijf je rustig.

“In ziekenhuizen worden vaak routes aangegeven met kleuren, zodat mensen in stressvolle situaties of mensen die moeilijk (Nederlands) kunnen lezen ook snel de weg kunnen vinden. Kleur werkt intuïtiever dan tekst. Ook voor kinderen werkt dit goed.”

Waar wordt nudging voor gebruikt?

Nudging wordt voor vele (commerciële) aspecten ingezet. Het zorgt er voor dat menen meer producten kopen, langer in een winkel blijven of juist snel weg gaan uit een fast-food restaurant. Op websites, aanmeldformulieren en in apps wordt vaak nudging gebruikt om een gewenste uitkomst te genereren. In dit artikel wil ik me graag beperken tot nudging voor gezonde kantoren.

Hoe kan je nudging inzetten in voor gezond kantoor?

Duidelijke bestemming en meer beweging:

Als je je kantoor gezonder wil maken kan je al beginnen bij de entree van een gebouw. Om zoeken te voorkomen zorg er dan voor dat iemand weet dat hij op de juiste weg is, al voor hij het pand betreed. Dit kan door bewegwijzering en signing op het pand. Doormiddel van een pad dat leidt naar de entree is het duidelijk waar iemand naar binnen kan gaan.

Eenmaal binnen in een gebouw is het van belang dat de bezoeker zijn weg makkelijk kan vervolgen. Een manier hiervoor is dit laten uitleggen door een receptionist. Dit kost veel tijd en arbeidsuren. Het is efficiënter om mensen alvast te helpen de juiste richting op te gaan met nudging. Dit kan door duidelijke signing te plaatsen en bepaalde looppaden aan te geven. Een veel gebruikt voorbeeld is voetstappen op de vloer plakken. Dit niet de meest fraaie oplossing in een gebouw. Interieurarchitecten ontwerpen daarom vaak signing op de vloer. Een mooi voorbeeld hiervan is het co-workspace gebouw HNK Schinkel in Amsterdam zuid.

Interieurarchitect Mark Molenaar van Ditt officemakers legt uit: ‘Het probleem dat we in het pand hadden was dat de entree van het gebouw erg gesloten was. Men kwam binnen in een lage ruimte en moest vervolgens door een deur om daar de liften te nemen. De trappen waren ergens achter verstopt.’ ‘Op de eerste verdieping wilden we een sociaal hart maken waar mensen informeel kunnen overleggen, lunchen, werken en koffiedrinken. Daar is ook de receptiebalie met officemanager. Het sociale hart is de kracht van een co-workspace als HNK, dus mensen moeten dit makkelijk kunnen vinden.’

Daarnaast; in het belang van een gezonde werkomgeving; is het belangrijk dat bezoekers eerder de trap nemen dan de lift, dat was hier haast onmogelijk.

Mark: ‘Wat we hebben gedaan om deze problemen op te lossen is een doorbraak gemaakt in de verdiepingsvloer zodat we ruimte kregen voor een trap.’ Als mensen nu binnenkomen lopen ze vanzelf tegen de eerste trede aan. De trap is met pure materialen vormgegeven zodat het nog aantrekkelijker wordt. Mensen worden dus gezonder omdat ze actiever zijn, daarnaast is het beter voor het milieu omdat de lift minder gebruikt wordt.

“Met nudging kan je mensen onbewust gezondere keuzes laten maken.”

Nudging door middel van vloersigning

 

‘Om de routing te versterken hebben we bij dit project veel gebruik gemaakt van signing op de vloer. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer mensen zoekende zijn, ze eerst naar de vloer kijken om zich te oriënteren. Van origine kijken we namelijk of we op een veilige plek lopen. Tegenwoordig kijken de meeste mensen ook naar beneden op hun telefoon, daar spelen wij op in door signing op de vloer te plaatsen.’ Aldus Mark.

In het HNK is er met speelse lijnen en nummers aangegeven waar de verschillende kantoren zijn. Daarbij komt het kantoornummer nog eens terug op de wand, zodat mensen zeker weten dat ze goed zitten. Dit geeft duidelijkheid en rust voor de office manager. Hier lees je meer over routing verbeteren op kantoor

Nudging met vloersigning en trappen

 

Andere nudging die veel wordt toegepast in kantoren is het aangeven van verschillende gebieden met behulp van materialen. Een andere vloerafwerking zorgt voor meer intimiteit en bakent een ruimte af. Het toepassen van tapijt in plaats van een harde vloer zorgt voor een betere akoestiek; niet alleen door de demping maar mensen gaan automatisch zachter praten. Het doel is dus om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken het gewenste gedrag te vertonen in een gebouw.

Gezonder eten:

Voor de meeste mensen is het moeilijk om lekkere ongezonde voeding te weerstaan op kantoor, we kunnen ze daar gemakkelijk mee helpen. Je kan bijvoorbeeld gezonde voeding op ooghoogte leggen, zodat mensen dit eerder pakken. Bewust-logo’s of  voedingsinformatie zoals kcal duidelijk zichtbaar maken werkt ook. Deze manieren om een gezondere keuze te stimuleren zijn tevens onderdeel van de Well standard. Lees hier verder over gezonde voeding op kantoren. 

 

 

 

Deel dit artikel: