Kantoor

Het kantoor van de toekomst

We gaan bijna het nieuwe jaar in en dat is weer een goed moment om na te denken over de toekomst. Hoe ziet onze werkomgeving er over een paar jaar uit?

Zijn er in 2020 überhaupt nog wel kantoren? Volgens Erik Veldhoen (De grondlegger van Het Nieuwe Werken) gaan we binnen enkele jaren van 80 miljoen m2 kantooroppervlakte terug naar 20 miljoen m2. Dit zou betekenen dat we maar een kwart van onze huidige kantoorruimte nodig hebben in de toekomst. Wat zijn de mogelijke oorzaken waar we nu al mee te maken hebben die zo’n verandering teweeg kunnen brengen?

Flexibel werken

Sinds ‘Het Nieuwe Werken’ zijn intrede heeft gedaan komt flexibel werken steeds meer voor. Bij flexibel werken denken veel mensen aan ‘s ochtends vroeg het kantoor binnen rennen om een werkplek te kunnen veroveren. Alhoewel dit voor meer beweging onder werknemers zorgt is dit toch niet wat ik bedoel. Dankzij de huidige technologie zijn we in staat om te werken op de plek waar we op dat moment zijn. Bewezen is dat gedeeltelijk thuis werken de productiviteit verhoogt onder medewerkers en het scheelt natuurlijk in de kosten van de onderneming.

Onderweg wordt er steeds meer gewerkt en dit zal in de toekomst alleen maar vermeerderen wanneer je auto op de automatische chauffeur rijdt en je al lopend en fietsend in contact bent met anderen dankzij nieuwe technieken. Het constant met elkaar verbonden zijn in de digitale wereld is een nieuwe zekerheid volgens Veldhoen. Dit brengt me op de volgende oorzaak.

Automatiseren

Steeds meer dienstverlening wordt geautomatiseerd. Momenteel voeren vele werknemers nog taken uit die door computers vervangen worden. In Nederland werken zo’n 3,5 miljoen mensen in de administratieve dienstverlening en van deze banen zal waarschijnlijk wel de helft gaan verdwijnen.

Timothy Ferriss geeft in zijn boek the 4-Hour Workweek tips hoe we meer kunnen automatiseren en meer resultaat gericht kunnen werken, zodat je betaald krijgt voor je resultaat. In plaats van náár je werk, gaan we aan het werk. Dit is een belangrijke cultuurverandering die impact heeft op kantoren. De balans van work-life zal omslaan naar life-work, waar werk nu vaak het grootste deel van ons leven is, zal dat in de toekomst veel minder zijn.

Nieuwe technieken in het kantoor

In de toekomst gaat het niet meer over je ‘werkplek’ maar over een plek om te werken. En die plek kan ook alleen digitaal zijn. Nieuwe technieken zoals Google Glasses stellen ons in staat om constant verbonden te zijn en werkzaamheden uit te voeren op ieder gewenst moment. En een bureau? Dat zullen we niet meer nodig hebben.

Maar toch…

Ook al zijn we straks altijd onderling met elkaar verbonden in de digitale wereld. Gaan we het analoge sociale contact niet missen? Komen er niet juist de meest interessante samenwerkingen tot stand door spontane ontmoetingen?

Niet voor niets werd vorig jaar door Yahoo’s CEO Marissa Mayar het thuiswerken verboden binnen de organisatie “De beste beslissingen en inzichten komen uit de wandelgangen en discussies in de kantine, door mensen te ontmoeten, en door met je team te vergaderen”, aldus Mayer.

Ik denk dat we een juiste balans moeten vinden tussen de analoge en digitale wereld en dat onze omgeving voldoende uitdaging moet bieden zodat die ontmoetingen gestimuleerd worden, waar een interieurarchitect een belangrijke bijdrage aan levert. Enerzijds zal het werk steeds flexibeler worden, maar ik denk dat er tegelijkertijd een tegenbeweging gaande is die er voor zorgt dat het leven zicht steeds meer op kantoren gaat afspelen. Een interessant voorbeeld hiervan is Mindvalley waarbij leven en werk in elkaar overlopen. Mindvalley is geen kantoor maar een kleine stad, waar werknemers zichzelf ontwikkelen op alle vlakken van hun leven.

Wat is de tussenweg?

Zelf denk ik dat de tussenweg tussen deze twee extremen de co-workspaces zijn.In co-workspaces komen flexibel werken en community bij elkaar. De thuiswerkers gebruiken het als aanlandplek en zzp-ers kunnen hier hun sociale contacten op doen. Goede voorbeelden hier van zijn Spaces, Seats2meat en Bouncespace. Nu richten de co-workspaces zich nog vooral op het faciliteren van werkplekken, maar ik denk dat hier ook steeds meer overlap gaat plaatsvinden met ‘leven’. De co-workspace wordt een plek om mensen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen op alle facetten van het leven. Wat natuurlijk een zeer interessante opgave is voor interieurarchitecten. Hier een voorbeeld van een gezonde co-workspace.

Wat denk jij?

Graag wil ik weten wat jij denkt van de toekomst. Ben jij een aanhanger van het ‘Home is where the laptop is’ -principe of denk je dat onze analoge wereld onze sociale vaardigheden gaat redden? Laat hier onder je reactie achter en deel deze blog met jouw netwerk zodat we een potje kunnen discussiëren over dit onderwerp.

Deel dit artikel: