Kantoor

Hoe haal je maximale omzet uit je kantoorruimte?

Tijdens een gemiddelde werkdag worden de ruimtes binnen een kantoor lang niet altijd optimaal benut. Een groot deel van de dag staan ruimtes leeg. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds wordt het kantoor vaak helemaal niet gebruikt. En dat is zonde van het geïnvesteerde geld! Door je kantoorruimte efficiënt te gebruiken kunnen de bedrijfskosten flink verlaagd worden. En dat niet alleen. Er kan je zelfs extra omzet gegenereerd worden. Hoe dat laatste kan lees je verderop in deze blog.

Een gemiddelde werkdag in een gemiddeld kantoor.

Dinsdagochtend 08:30 uur. De medewerkers druppelen langzaam het kantoor binnen. De eerste koffietjes worden gehaald bij de automaat: de werkdag is begonnen. Gedurende de dag zijn de vergaderruimtes af en toe bezet, werkplekken zijn 70% van de tijd onbemand. Het auditorium ( de grootste ruimte) wordt maar eens per week gebruikt. De bedrijfskantine is tussen 12.00 en 14.00 stampend vol en voor de rest bijna leeg. De eerste werknemers vertrekken rond 17:00 uur naar huis en het hele kantoor is weer leeg om 18.30 uur, afgezien van de streverige overwerkers.

Flexfactor

Er is steeds meer aandacht voor het efficiënt gebruik van kantoorruimtes. Met een kleiner kantoor bespaar je op huur, afwerking en onderhoudskosten. Maar hoe kan je nou je kantoorruimte zo efficiënt mogen indelen, zonder in te boeten aan een gezonde kantooromgeving? Uiteraard kan dit door flexplekken te creëren. Daarnaast is thuiswerken steeds meer geaccepteerd. Dit betekent dat je geen vast aantal werkplekken meer nodig hebt. Twee fulltime medewerkers hebben samen genoeg aan maar één werkplek. Kosten die je door deze slimme oplossingen bespaart kan je uitgeven aan betere ergonomische werkplekken zoals zit/sta bureaus en goede bureaustoelen. Zo geef je de medewerker extra comfort terug in ruil voor de flexibiliteit.

Een andere oplossing is medewerkers 4×9 uur te laten werken binnen bepaalde teams. Dat betekent dat een werkplek 1 dag in de week leeg staat en kun je ervoor kiezen het aantal werkplekken te verminderen.

Daarnaast zijn er ook bedrijven die hun leegstaande ruimtes verhuren aan andere bedrijven. En dat laatste punt levert die eerder genoemde extra omzet op.

Verhuur van kantoorruimte

Hoe verhuur je je leegstaande ruimte aan andere bedrijven? En kunnen daar dan ook nog voordelen voor je medewerkers aan zitten? Hoe mooi zou het zijn dat je omzet wordt vergroot én dat je medewerkers productiever en gezonder zijn.

Het is al een tijdje bekend dat zitten wordt gezien als het nieuwe roken. Zit-sta bureaus, lunchwandelingen en fietsdesks bieden daar al wat oplossingen voor, maar is dat genoeg? Veel werkgevers bieden tegenwoordig korting op sportabonnementen. Ideaal zou zijn wanneer werknemers op de werkvloer zelf kunnen deelnemen aan Yoga, Pilates en Personal training. Voor of na werktijd, of tijdens de lunchpauze. Een mooi voorbeeld is dit project van Zecc architecten waar om 6 uur de bureaus omhoog getakeld worden, zodat in de avonduren de ruimte als yogastudio gebruikt kan worden. Bijkomend voordeel bij dit ontwerp is dat de werknemers niet tot laat op kantoor kunnen zitten waardoor de strevers tegen zichzelf worden beschermd.

Als je leegstaande ruimtes hebt is het een goed idee om FitMatch in te schakelen, ook wel ‘de Airbnb voor sportruimtes’. FitMatch helpt personal trainers en andere sportinstructeurs bij het vinden van een geschikte indoor trainingsruimte. Fitmatch is altijd op zoek naar nieuwe ruimtes die verhuurd kunnen worden aan deze sportinstructeurs. Door leegstaande ruimte(s) binnen je kantoor te verhuren aan personal trainers en andere sportinstructeurs, genereer je extra omzet. En als je medewerkers dan ook nog eens bij die trainer kunnen sporten (voor gereduceerd tarief) sla je twee vliegen in één klap: gezonde medewerkers en extra omzet!

Dus maak gebruik van de leegstand in je kantoor, door de voordelen van sporten naar binnen halen. Je kan via www.fitmatch.nl je ruimte beschikbaar stellen.

Deel dit artikel: