Kantoor

Kleur op kantoor

Veel mensen vragen zich af wat bepaalde kleuren betekenen in een interieur en hoe ze mensen kunnen beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van kleur en er is nog geen uitsluitsel gegeven over dat bepaalde kleuren een bepaald gedrag teweeg brengen. Desalniettemin heeft kleur op kantoor wel zeker impact op diverse gebieden. In dit artikel vind je de effecten van kleuren in de kantooromgeving.

Wat is kleur?

Kleur is eigenlijk licht; weerkaatste lichtkleuren bepalen de kleur die wij zien. Daarnaast bestaat er verschil per persoon hoe licht wordt waargenomen. Naar schatting is zo’n 1 per 12 mannen kleurenblind en bij vrouwen ligt dit aantal rond de 1 per 250. Vanaf je 40e levensjaar gaan je ogen achteruit waardoor de hoeveelheid licht die in het oog binnenkomt vermindert. (Volgens mij begin ik het zelf nu ook al te merken, ojee.) Dit verzwakt de intensiteit van kleur. Oudere mensen zien nog maar weinig contrast en ervaren een soort gele waas over hun zichtveld.

kleurenspectrum

Associatie van kleur

Kleur is net als geur  belangrijke als het gaat om associatie in het brein. Veel mensen associëren geel en oranje als vrolijke kleur, groene tinten als rustgevend, blauw als activerend, wit als steriel en rode en bruine tinten als warm. De associatie wordt sterk beïnvloed door de functie van de ruimte en door culturele/ persoonlijke achtergrond. Om een voorbeeld te noemen: Rood is geen verstandige kleur in een ziekenhuis vanwege de associatie met bloed en wit is geen handige kleur in een bedrijfsrestaurant omdat dit een afstandelijke kantine-sfeer oproept. Als je kleur op kantoor gaat gebruiken, denk er dan van te voren over na welke associatie je zou willen; wil je een actief kantoor, of juist rustgevend? Aan de hand daarvan kan je een richting kiezen.

Oriëntatie door kleur

Het niet kunnen oriënteren in een gebouw levert stress en verwarring op. Het is belangrijk om variatie in een pand aan te brengen om bezoekers te helpen. Kleur op kantoor is een goedkope en intuïtieve manier om het verschil tussen bepaalde afdelingen en/of verdiepingen te laten zien. Door afwisseling in de kleur van de vloer kan je gebieden en looppaden duidelijk maken. Met kleur kan je  laten zien waar dynamische werkgebieden zijn en waar zich stilte en focusplekken bevinden. Voor een dynamisch gebied kan je fellere kleuren gebruiken met  contrasten. Gefocust werken gaat daarentegen beter in een prikkelarme omgeving, met rustige kleuren en minder contrast.

kleurvlakken

Kleur als branding

Een website is een communicatiemiddel om een bepaald idee te geven van het bedrijf. Het kantoor is dit ook. Door middel van kleur kan je het vertrouwen in je bedrijf vermeerderen. Dit doe je door de kleuren aan te laten sluiten bij je online communicatie en bij je visie. Als je nadenkt over de visie van je bedrijf, welke kleur vind je daar dan bij passen? Gaat het over mensen; dan wil je misschien een warme en welkome sfeer uitstralen en  hier de keuren op aanpassen. Je kan er ook voor kiezen om kleuren uit je huisstijl terug te laten komen.

Sfeer door kleur

Kleur is een belangrijke sfeermaker. Hier gaat het vaak om contrasten en de licht/donker intensiteit. Intiemere plekken zijn donkerder dan overzichtelijke lichte plekken. Om kleur op kantoor toe te passen is het wel belangrijk om voldoende licht over te laten om te kunnen werken. Kleur valt vaak meer op dan wit, dus als je meer sfeer wil, kijk dan of je witte wanden kan vervangen voor een kleur. Grote kleurvlakken kunnen rustig zijn. Als je dit te saai vind, kan je altijd variëren met prints. Prints zorgen voor een gedetailleerdere aanblik en een toegankelijke sfeer. Voor stressreductie kan je prints uit de natuur gebruiken, dit heet ook wel biophilic design.

 

moodboard kleur op kantoor

 

 

Deel dit artikel: