Omgeving

De vijf basisprincipes voor meer daglicht op kantoor

Zonder licht kan je niets zien, en zonder te zien is het lastig werken. Verlichting is ontzettend belangrijk om ons werk goed te kunnen doen, maar licht werkt ook door op onze gezondheid. Helaas merken we weer dat de dagen korter zijn en is het buiten al donker als je van en naar huis gaat; je merkt dat je minder energie hebt als je geen daglicht ziet. Een tekort aan daglicht op kantoor zorgt voor een verstoord bioritme en het overgrote deel van de Nederlanders ervaart een gebrek aan vitamine D, wat lusteloosheid, spierkrampen en zelfs botafwijkingen kan veroorzaken.

Gelukkig zijn er in het interieur goede oplossingen om er voor te zorgen dat jij en je collega’s toch voldoende vitamine D binnen krijgen.

1: WERK BIJ HET RAAM

De makkelijkste manier om bij zo veel mogelijk daglicht te werken is om de bureaus niet verder dan 1,5 m van het raam te plaatsen. Het liefst met de zijkant van het bureau tegen het raam om weerspiegelingen in het beeldscherm of tegenlicht te voorkomen. Dit verstoort namelijk de concentratie. Als de raambekleding (bijvoorbeeld jaloezieën) altijd naar beneden zijn, zet deze dan eens omhoog op donkere dagen.

2: DAKLICHTEN EN SOLARTUBES

Voor donkere kantoren, waar je uit noodzaak ook bureaus dieper in de kern moet plaatsen is er ook een oplossing. Het plaatsen van een dakraam is mogelijk als je op de enige of hoogste verdieping zit. Is dit niet mogelijk dan is er nog de optie om Solartubes te plaatsen. Tot een afstand van 10 meter wordt via een lichtkoepel en een buis het daglicht getransporteerd naar de ruimte die je wenst. Het plaatsen van Solartubes is in eerste instantie een investering, maar deze kan binnen aanzienlijke tijd worden terugverdiend doordat je enorm kan besparen op de energierekening. Het wordt veel in productieruimtes gebruikt en energie neutrale kantoren.

3: SPIEGELTJE AAN DE WAND

Het plaatsen van spiegels of spiegelende materialen zorgt er ook voor dat het daglicht dieper in het kantoor kan binnendringen. Er is zelfs een licht reflecterend tapijt ontwikkeld door Desso, dit zorgt voor meer licht in de ruimte, waardoor je ook weer de bespaarde  energie-centen in je zak kan steken.

4: BLAUW LICHT

Bij demente ouderen met een verstoord bioritme is er onderzoek gedaan naar het effect op intense kunstverlichting. Op de interventieafdelingen werd sterke kunstverlichting in de plafonds geplaatst die blauwig licht (6.500 K) en gelig licht (2.700 K) verspreidden. Uit de conclusie is gebleken dat het blauwig licht een positief effect teweegbrengt ten opzichte van het bioritme van deze ouderen. Waarom zouden we deze uitkomst niet eens op kantoor kunnen gebruiken?

5: GA NAAR BUITEN

Het plaatsen of bruikbaar maken van buitenruimtes heb ik al vaker aangekaart. Hiermee stimuleer je werknemers om af en toe een luchtje te scheppen, bijvoorbeeld tijdens een telefoontje, maar door een goede sta-tafel te plaatsen en wat beschutting kan er ook best buiten een overleg plaatsvinden. En in de zomer kan je gezamenlijk buiten lunchen. Dus kijk je uit op een saai dak; bekijk de mogelijkheden eens om hier een dakterras van te maken, deze extra vierkante meters zorgen tevens voor een waardestijging van je pand.

Dankzij deze tips heb je straks in plaats van duisternis, meer daglicht op kantoor.

Deel dit artikel: